Safra taşı toplumda yaygın görülen bir sindirim sistemi sorunu
Safra kesesi taşı nedir, hangi durumlarda ameliyat gerekir, laparoskopik cerrahinin avantajları nelerdir? Doç. Dr. İsmail Yaman Bilgedoktor.com’a anlattı.

Safra Kesesi Taşı Olanlar Dikkat: Her Taşa Ameliyat Gerekmez
BİLGE DOKTOR / TÜRKİYE
Safra taşı toplumda yaygın görülen bir sindirim sistemi sorunu
Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de sık rastlanan safra kesesi taşı hastalığının dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi. Yaman, her safra taşı vakasının ameliyatla sonuçlanmadığını, ancak bazı riskli durumlarda cerrahinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Yüzde 20’ye varan görülme oranı var
Safra taşlarının toplumlara göre farklılık gösterse de, insanların %6 ila 20’sinde görülebildiğini belirten Yaman, “Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, fazla kilolar, kadın cinsiyeti, ailede taş öyküsü, sağlıksız beslenme, düşük fiziksel aktivite, çok doğum yapma, uzun açlık ve hızlı kilo verme gibi faktörler safra taşı riskini artırır” dedi. Ayrıca bazı metabolik hastalıklar, östrojen tedavisi ve bariatrik cerrahinin de bu süreci tetikleyebildiğini dile getirdi.
Taşlar sadece safra kesesini değil, diğer organları da tehdit ediyor
Safra taşlarının yalnızca keseyi değil, karaciğer, safra yolu, hatta pankreas gibi hayati organları da etkileyebileceğini vurgulayan Yaman, “Bu taşlar zamanla enfeksiyonlara, sarılığa veya pankreas iltihabına neden olabilir. Safranın akışkan yapısının bozulması veya kesenin boşalamaması taş oluşumuna zemin hazırlar” dedi. Bu durumun, bazı maddelerin eksikliğiyle veya safra içeriğinin değişmesiyle de ilişkili olduğunu aktardı.
Belirti vermeden sessizce ilerleyebilir
Doç. Dr. Yaman, hastaların önemli bir bölümünde safra taşlarının hiçbir belirti vermediğini, bu durumun genellikle başka bir nedenle yapılan karın ultrasonografilerinde tesadüfen ortaya çıktığını belirtti. Şikayetlerin olduğu durumlarda ise, özellikle yemek sonrası sağ üst karın bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma gibi semptomların gözlemlendiğini kaydetti.
Her safra taşı ameliyat gerektirmez
Yaman, “Belirti göstermeyen taşlar her zaman ameliyat gerektirmez. Ancak hastada kan hastalıkları varsa, obezite cerrahisi geçirmişse ya da taşlarla birlikte 1 cm’den büyük safra kesesi polipleri varsa ameliyat önerilir” açıklamasında bulundu.
Taşlar değil, safra kesesi alınır
Tedavi hakkında bilgi veren Doç. Dr. İsmail Yaman, safra taşı ameliyatlarının taşlara değil doğrudan safra kesesinin alınmasına yönelik olduğunu belirtti. Laparoskopik yöntemle yapılan bu operasyonların, daha küçük kesiler, daha az ağrı, hızlı taburcu ve günlük yaşama erken dönüş gibi avantajlar sunduğunu söyledi.
Yaman, “Laparoskopik safra kesesi ameliyatında hasta aynı gün hastaneye yatırılır, ameliyattan 6 saat sonra yemek yiyip ayağa kalkabilir. Ertesi gün taburcu edilebilir” dedi.
Safra taşı şikayeti olanlar uzman cerrahlara başvurmalı
Safra taşı hastalarının, özellikle belirtileri olan veya risk grubunda yer alan kişilerin vakit kaybetmeden alanında uzman bir genel cerrahi hekimine başvurarak doğru tedavi planlamasını yaptırması gerektiği vurgulandı.