Gençler Arasında Yaygın Ama Ağız Sağlığını Tehdit Ediyor
Gençler arasında yaygınlaşan dil ve dudak piercingleri, diş sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturuyor. Dr. Seda Altop, bu uygulamaların enfeksiyon, kırık, diş eti çekilmesi ve bulaşıcı hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Gençler Arasında Yaygın Ama Ağız Sağlığını Tehdit Ediyor
BİLGE DOKTOR / TÜRKİYE
Oral bölgeye uygulanan piercingler, estetik kaygılarla tercih edilse de diş ve ağız sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor. Uzmanlar enfeksiyon, diş kırıkları ve alerjik reaksiyonlara karşı uyarıyor.
Özellikle gençler arasında estetik bir trend haline gelen dil, dudak ve yanak piercingleri, ağız sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, oral piercinglerin dişlerde çatlaklar, diş eti çekilmeleri ve ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini vurguladı.
Piercingler enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riski taşıyor
Oral bölgede kullanılan piercinglerin, ağız mukozasında travmaya ve çeşitli komplikasyonlara yol açabildiğine dikkat çeken Dr. Altop, “Piercing, ağız içinde travmatik temaslara neden olarak dişlerde kırık veya çatlaklara yol açabilir. Aynı zamanda dilde his kaybı, ağız içi yırtıklar ve enfeksiyon gelişimi de sık görülen sorunlardır. Steril koşullarda yapılmayan uygulamalarda ise Hepatit B, Hepatit C ve HIV gibi bulaşıcı hastalıkların bulaşma riski söz konusudur” ifadelerini kullandı.
Alerjik reaksiyonlar ve diş eti problemleri gelişebilir
Piercinglerde kullanılan metalin kalitesine göre oral mukozada alerjik reaksiyonların gelişebileceğini aktaran Dr. Altop, “Dil veya dudak bölgesine uygulanan takılar, diş eti çekilmelerine ve dokularda sürekli tahrişe yol açabilir. Ayrıca konuşma ve çiğneme fonksiyonlarında bozulmalar görülebilir. Ağız içinde sıkışan ya da yanlış yerleştirilmiş bir piercing, ciddi doku hasarına neden olabilir” dedi.
Hijyen şartları ihmal edilmemeli, düzenli kontrol şart
Piercing kullanan bireylerin ağız hijyenine daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Dr. Altop, “Dişler düzenli fırçalanmalı, diş ipi ve ağız duşu kullanılmalı. Piercing bölgesi mutlaka temiz tutulmalı ve şişlik, ağrı, hassasiyet veya enfeksiyon belirtisi gözlemlendiğinde hemen diş hekimine başvurulmalı. Ayrıca düzenli olarak diş kontrolleri de ihmal edilmemeli” açıklamasında bulundu.
Tedavi, komplikasyonun türüne göre belirleniyor
Oral piercing kullanımına bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar kişiden kişiye değişmekle birlikte, en sık karşılaşılan sorun enfeksiyon oluyor. Dr. Altop, “Bu gibi durumlarda piercingin çıkarılması ve antibiyotik tedavisi gerekebilir. Diş kırığı veya çatlak oluşmuşsa, restoratif tedavi uygulanır. Diş eti çekilmesi gelişmişse periodontal müdahale planlanabilir” diyerek sözlerini tamamladı.